MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. | A jövő kulcsa a rugalmasság
Európai uniós pályázatokkal kapcsolatos projektmenedzsmenttel, szervezetfejlesztéssel és üzleti tanácsadással állunk ügyfeleink rendelkezésére.
európai unió, pályázatírás, projektmenedzsment, szervezetfejlesztés, pénzügyi tanácsadás, képzés, innováció, stratégia, tervezés, közbeszerzés, pályázatkészítés, nemzetközi pályázat, Horizont2020, Visegrád Fund
18052
page-template-default,page,page-id-18052,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

A JÖVŐ KULCSA A RUGALMASSÁG

A magyar munkavállalók mintegy 70 százaléka tekinti a munka és a magánélet egyensúlyát olyan vonzó munkáltatói vonásnak, amely alapján két felkínált állás közül választana – derül ki a Kelly Services friss felméréséből. Ez számottevő növekedés 2012-höz képest, amikor még csak a megkérdezettek 31 százaléka gondolkodott így. 

“A munkavállalók elkötelezettségét és hatékonyabb munkavégzését a fizetésen túl a rugalmas munkavégzés is támogatja. A fizetésemelés helyett több esetben is vállalnák a rugalmas munkaidőt. (csúsztatható munkavégzés, törzsidő-peremidő, kötetlen munkarend stb.)”

“Mi lehet a munkahelyi elégedetlenség egyik kulcsa? Mi nehezíti a munka és a magánélet egyensúlyát?

Egy felmérés szerint az amerikai munkavállalók 76 százaléka zombiként tengeti napjait a munkahelyén, és ez alapvetően a menedzsment hibája. Ezzel az a gond, hogy ők, a zombiként, demotiváltan dolgozó alkalmazottak, a legköltségesebbek, hiszen úgy dolgoznak, hogy az nem növeli a hatékonyságot.”

“A World Economic Forum szakértői készítettek egy kutatást, ami a napjainkban zajló negyedik ipari forradalomként emlegetett szupergyors társadalmi-technológia változás hatásait vizsgálja. Többek között az egyik fontos látható trend, a munkahelyek számának csökkenése, ami magával hoz más lényeges változásokat is a foglalkoztatásban. Terjedni fognak az atipikus, rugalmas foglalkoztatási formák, amelyek a jól képzettek számára új lehetőségeket teremthetnek, de összességében növelik a foglalkoztatási bizonytalanságot és magasabb fokú tudatosságot igényelnek a munkavállalók részéről.”

Mindezt már itthon is kezdik felismerni a kis- és nagyvállalatok.

„Célnak kell lenni, hogy a dolgozók nagyobb rugalmasságot kapjanak, akár saját munkájuk beosztásában is. Az egyik autóipari cég is a jövő évtől a rugalmas foglalkoztatási formákat hívta segítségül a pozitív változások érdekében.  Jövő évtől sokkal nagyobb szabadságot kapnak a beszállító alkalmazottai munkájuk beosztásában. A változtatás tízből kilenc dolgozót, összesen 200 ezer főt érint. A cél az, hogy a dolgozók nagyobb rugalmasságot kapjanak saját munkarendjük összeállításában.”

Kenyeres Tamás, a svájci tulajdonú, tiszaújvárosi, vegyipari gyártócég, az INNO-COMP gazdasági igazgatója a MAPI Konzult Kft. üzleti reggelijén elmondta, hogy a belső fejlesztések indítása révén igyekszik a dolgozói elköteleződést növelni, ilyen a cafeteria rendszer demokratikus átalakítása vagy a „Munkavállalói Megtartói Program” elindítása, melynek keretében biztosítást kötnek a kulcsfontosságú munkavállalókra, ez az összeg a tizedik év végére elérheti a 2 millió forintot. De a távmunka 20/20-as heti munkarendben is olyan innovatív megoldás, mely kitörési pontot jelenthet a számukra.

A kkv-k körében a Rugalmas foglalkoztatási pályázat hozhat áttörést. Egyre többen csatlakoznak ahhoz a programhoz, melyben egy ingyenes helyzetfelmérést követően feltérképezhetőek azok a munkakörök, melyekben a munkáltatók részéről nyitottság, a munkavállalók részéről pedig igény mutatkozik különböző rugalmas foglalkoztatási formák bevezetésére.

 

A MAPI Zrt. a Fel-vállal Konzorcium tagjaként több mint 100 kkv körében végezte el a rugalmas foglalkoztatási helyzetfelmérést.

Most még az Ön cége is bekapcsolódhat a rugalmas foglalkoztatási felmérésbe! További információért, kérjük keresse bizalommal szakértő kollégánkat:

mecsei_rita
Mecsei Rita
tanácsadó
Tel.: +36 20 998-7414
E-mail: rita.mecsei@mapikonzult.hu
udvardi_renata
Udvardi Renáta
tanácsadó
Tel.: +36 20 349-3696
E-mail: renata.udvardi@mapikonzult.hu