MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. | A pénz önmagában nem elég a munkaerő megtartásához
Európai uniós pályázatokkal kapcsolatos projektmenedzsmenttel, szervezetfejlesztéssel és üzleti tanácsadással állunk ügyfeleink rendelkezésére.
európai unió, pályázatírás, projektmenedzsment, szervezetfejlesztés, pénzügyi tanácsadás, képzés, innováció, stratégia, tervezés, közbeszerzés, pályázatkészítés, nemzetközi pályázat, Horizont2020, Visegrád Fund
18412
post-template-default,single,single-post,postid-18412,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

A pénz önmagában nem elég a munkaerő megtartásához

Sikeres volt a II. Dél-dunántúli humán konferencia a kamarában

 

Kiürült a munkaerőpiac, kevés a munkavállaló, kevés a jó szakember, a vállalkozásvezetők és a HR szakemberek az új munkatársak toborzása helyett a már meglévők megtartására fókuszálnak. De milyen eszközökkel lehet a cégeknél megtartani a dolgozókat? – ezt a kérdést járták körbe előadásokkal, jó példákkal, felmérések tapasztalataival, szekcióülésekkel és kerekasztal-beszélgetésekkel a régió humánerőforrás-szakemberei, cégvezetői, meghatározó gazdasági szereplői a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Humán Klubja által szervezett II. Dél-dunántúli humán konferencián április 11-én. A rendezvény társszervezője a Fel-Vállal Konzorcium tagjaként, a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. volt.

 

„A földrészek közötti jövedelmi és vagyoni viszonyok polarizálódásának eredményeként megindult a munkaerő áramlása, emellett az elöregedő társadalmaknak is szükségük van új munkaerőre. A digitalizáció, a robottechnika fejlődése is átrendezi a munkaerő piacot, a globális hatások a Dél-Dunántúlon is éreztetik hatásukat” – mondta köszöntőjében dr. Síkfői Tamás, a kamara elnöke. Erre reagálva a konferencia nyitó előadásában Ódorné Kovács Ildikó, a kamara Humán Klubjának elnöke is arról beszélt, hogy a demográfiai helyzet nagy szerepet játszik abban, hogy nem találnak megfelelő munkavállalót a cégek, emellett a mobilitás és a képzettség hiánya, az alacsony motiváltság szintén hozzájárul a kialakult állapothoz.

A magyar munkavállalók munkakedvét egy felmérés szerint jelentős mértékben rontja a közép- és felsővezetők részéről megnyilvánuló minősíthetetlen hangnem, a rossz munkakörülmények, az alacsony bér és a munka-magánélet egyensúlyának hiánya. Ódorné felhívta a figyelmet arra az ellentmondásra is, hogy míg a cégek csapatmunkát, innovációt, karrierépítési lehetőséget ajánlanak, addig a munkavállalók autonómiát, átlátható működést és a munka-magánélet egyensúlyának megteremtését szeretnék. Ódorné Kovács Ildikó szerint a munkavállalók megtartásához szükséges, de nem elégséges a bérek emelése, növelni kell a „szükség van rád” érzését, és fejleszteni a vállalati kommunikációs stílust.

A nap nagyobb részében a konferencia résztvevői két szekcióban, az „innovatív foglalkoztatás” és a „sikeres vezető-sikeres szervezet” blokkban folytatták a munkát. Számos, a dolgozók körében végzett felmérés tapasztalatait, a munkaerő megtartásával kapcsolatos jó gyakorlatot ismerhettek meg a résztvevők, de hallhattak arról is, hogy milyen előnyei vannak a versenyképes szervezeti kultúra megteremtésében a coachingszemléletű vezetésnek, vagy milyen jelentős a szerepük a frontvonali vezetőknek a dolgozók megtartásában. Utóbbiról például többször elhangzott a konferencián, hogy a munkavállalók a cégbe lépnek be, és gyakran a (közvetlen) vezetők miatt távoznak.

Van olyan vállalkozás, ahol megkérdezik a dolgozókat, hogy mitől éreznék jobban magukat a vállalatnál, ez is a munkaerő megtartásának az egyik eszköze. Egy bólyi nagyvállalatnál például külön fluktuációcsökkentő projektet dolgoztak ki, emellett a pozitív légkör megteremtésére céges rendezvényeket, egészségmegőrzési programokat szerveznek. Egy másik vállalkozás szemlélete, hogy „Jó munkát csak jó hangulatban lehet végezni”, ezért olyan munkahelyi légkört tartanak fenn, hogy szeressenek bejárni dolgozni a munkavállalók, szakmailag fejlődhessenek, érezzék azt, hogy fontosak a vállalatnak. A konferenciát jelentős érdeklődés kísérte, élénk eszmecserékkel, záporozó kérdésekkel, felvetésekkel és új kapcsolatok létrejöttével.

 

Share Button