Skizofrén helyzetben van Közép-Magyarország. Budapest révén a közép-magyarországi régió az uniós átlag előtt jár, ezért a szegényebb Pest megyei települések és vállalkozások korlátozottan jutnak EU-s forráshoz. Habár eszközök és gépek beszerzésére részben van igény, leginkább mégis képzési pályázatokra lenne szükség ebben a térségben is. A kialakult helyzet hátteréről és okairól a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt vezérigazgatója, Essősy Zsombor nyilatkozott a Világgazdaság mai számában.

A 2014–2020-as ciklusban alig jut uniós forrás a fővárosi és környéki cégeknek gépvásárlásra vagy telephelyfejlesztésre, hosszú távon pedig fájdalmas lehet a képzési pályázatok hiánya is.

Nem feltétlenül jár előnyökkel a fejlettség, mivel e téren Budapest révén a közép-magyarországi régió is az uniós átlag előtt jár, a szegényebb Pest megyei települések és vállalkozások is korlátozottan jutnak EU-s forráshoz a 2014–2020-as ciklusban. A szűkös támogatási lehetőségeket tükrözi, hogy a központi régió fejlesztését felölelő Versenyképes Közép-Magyarországért operatív programban (Vekop) eddig csaknem 300 milliárd forintot igényeltek a pályázók, de alig több, mint 130 milliárdot ítéltek meg számukra, s a mintegy 2200 induló kevesebb mint 30 százaléka kapott pozitív elbírálást az irányító hatóságtól.

A teljes cikk olvasása a vg.hu-n >>>>

Fotó: Kovács Attila